Heilig Moment meditatie

Dit dagelijkse ritueel kun je op allerlei manieren uitbreiden of inkorten, maar de basis van mijn Heilig Moment is als volgt:

Ga op een fijne stoel of bank zitten. De rand van het bed kan ook, als je maar je voeten plat op de grond kunt zetten. Sluit je ogen en adem drie keer zo diep en rustig als je kan in door je neus en uit door je mond. Dan visualiseer je een veilige ruimte om je heen. Een ronde doorzichtige bol van drie meter in doorsnee. Je visualiseert jezelf in het midden van die ruimte. Zeg dan het volgende: In mijn veilige ruimte is alleen plek voor mijn ware zelf en het licht van de Bron. Alle andere energie verlaat mijn veilige ruimte nu. Visualiseer dan dat jouw veilige ruimte gevuld zich vult met het witte wit licht van de Bron. Dan zeg je:

Ik vraag en mijn intentie is om los te laten… al mijn afleidende gedachten, afleidende gevoelens en alle afleidende energieën. Ze verlaten mijn veilige ruimte nu.
Visualiseer daarbij dat alle afleidende deeltjes loskomen uit al je cellen. Als stofjes, als oude codering. Blaas die vervolgens je veilige ruimte uit, waar ze oplossen.

Dan stel je jezelf de vraag:

Hoe voel ik me?

Neem de tijd om te voelen wat er in je leeft. Hoe voelt je lichaam? Hoe voel je je in je vel zitten?
Als er afleidende gedachten komen, dan zeg je tegen die gedachten dat je ze ziet, maar je ze nu niet nodig hebt. Blaas ze weg op een uitademing. Keer vervolgens weer terug naar je gevoel en geef het je aandacht.

Als je voelt dat je niet volledig ontspannen bent of iets je bezighoudt, beweeg je richting dat gevoel door jezelf vragen te stellen zoals:

Wat of wie houdt me bezig?
Waarover ervaar ik stress of onrust?
Waar ben ik bang voor?
Heb ik ergens pijn of verdriet over?

Neem de tijd voor wat er bovenkomt.

Dan stel je jezelf vervolgvragen zoals:

Wat voel / ervaar ik daarover?
Is dit een nieuw gevoel of heb ik dit vaker (gehad)?
Als het een nieuw gevoel is, wanneer en waardoor is het ontstaan?
—Wat doet dit gevoel met me?
—Komt het me iets vertellen of kan ik het loslaten?
Als ik dit gevoel herken van eerder, wanneer heb ik dit gehad?
—Waardoor ontstond het toen? Wie of wat was de aanleiding?
—Wat deed dit gevoel toen met me?
—Herken ik dit gevoel in mijn reactie nu?
—Is het belangrijk daar iets mee te doen of kan ik het loslaten?
Kan ik het gevoel – van nu of de eerste keer dat ik dit voelde – loslaten uit al mijn cellen, celgeheugen, bewuste en onbewuste?

Doe dat dan aan de hand van de loslaat-meditatie uit het Ontdek je Heilige Graal werkboek.

Dan kijk je weer naar het nu en stel je jezelf de vraag:

Hoe zou ik me over mijn huidige situatie wíllen voelen?
Wat is daarvoor nodig?

Kun je je behoefte, gevoel, angst of fysieke sensatie erkennen? Kun je wat je nodig hebt geven aan jezelf? Of kun je daarvoor hulp aan iemand vragen?

En? Hoe voel je je?

Hierna kun je een bodyscan doen om volledig verbonden met je lichaam ontspannen de dag in te gaan (zie ont-dekking 17 in je werkboek).

Ten slotte zet je een intentie voor de dag. Bijvoorbeeld:

Ik vraag en mijn intentie is om me veilig, geliefd, vrolijk en rustig te voelen. Ik voel me beschermd, begeleid en verbonden.
En zo is het.

Dan open je je ogen en kom je rustig terug in het nu.

Ik vind het een heerlijke start van de dag. En wanneer je dit Heilig Moment dagelijks doet, zul je merken dat het al snel de basis van je dag wordt. Door de dag in te gaan vanuit rust, bewustzijn en veiligheid in jezelf, laad je alle momenten van die dag met meer rust, bewustzijn en veiligheid.